رنگ فیروزه ای در ایران

سنگ فیروزه در تمامی دنیا شناخته شده و پرکاربرد می‌باشد. و معیار سنجش کیفیت این سنگ در همه‌ی دنیا فیروزه نیشابور بوده. معدن فیروزه در نیشابور بیش از هفت هزار سال قدمت داشته و قدیم‌ترین تراش از این سنگ مجسمه‌ای به شکل گوساله بوده و در موزه ایران باستان نگهداری می‌شود.

سنگ خام فیروزه

رنگ فیروزه

فرمول فیروزه، فسفات آلومینیم مس آبدار است. این ساختار با ورود آهن، کلسیم، منیزیم، منگنز، سلیکون و روی در ساختار مولکولی فیروزه بزرگتر خواهد شد، ترکیب این عناصر اضافی، باعث ایجاد رنگ‌ها و سختی‌های متفاوت می‌شود، به همین دلیل رنگ فیروزه از آبی تا سبز پر رنگ متغیر است و امکان تغییر در بین این دو رنگ را دارد، عموماً هر چه مس در ساختمان مولکولی فیروزه بیشتر باشد آبی‌تر و ترکیبات آهن باعث سبز‌تر شدن سنگ می‌شود.

رنگ خالص آبی در فیروزه کمیاب بوده و اکثراً در این سنگ، رگه‌های قهوه‌ای رنگ از کانی لیمونیت دیده می‌شود و یا به رنگ خاکستری سیر است که به دلیل وجود محتویاتی از ذرات ریز ماسه سنگ و یا رگه‌های سیاه اکسید منگنز و یا یشم سبز است. رنگ آبی آسمانی، مرغوبیت فیروزه و برعکس، سبز مایل به زرد، نامرغوبی آن را نشان می‌دهد.

انواع سنگ فیروزه از لحاظ رنگ

در ایران سنگ فیروزه در صنعت جواهرسازی کاربرد زیادی دارد. همچنین رنگ فیروزه‌ای را نمادی از آرامش می‌دانند و به همین دلیل ر بسیاری از اماکن مذهبی بخصوص در بناهای تاریخی در نیشابور و یزد این رنگ زیبا بسیار به چشم می‌خورد.

رنگ آبی فیروزه‌ایِ حوض خانه‌های قدیمی تداعی کننده‌ی خاطرات زیادی از کودکی خیلی از ما ایرانی‌هاست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *